#

Terugblik: Discussieavond Moties Zomercongres

12 Jun 2016

Op 8 juni namen we alvast een voorschot op het aankomende zomercongres met een discussieavond over de Overijsselse standpunten. We begonnen met een 'kwartiertje van' Jasper Kerkwijk, fractievoorzitter van D66 Enschede. Hij vertelde ons dat een fractievoorzitter er eigenlijk vooral is om de boel bij elkaar te houden, zowel binnen de fractie als binnen de coalitie. Ook blijkt het een lastige klus te zijn om met een coalitie de financiën op orde te brengen en tegelijkertijd te zorgen dat een volgende coalitie niet met de eer gaat strijken.

Hierna gaf Casper een ludieke introductie over hoe moties in elkaar zitten en trapten we af met dé jaarlijks terugkerende discussie op het zomercongres: de positie van het staatshoofd. Het idee van een democratisch gekozen staatshoofd kon onder de aanwezigen op veel steun rekenen, maar over de precieze invulling liepen de meningen verder uiteen. Hoe vinden we de juiste persoon daarvoor? Hoe gaan we hem of haar kiezen? "Dat maakt eigenlijk niet zoveel uit", vond Lars, "Als meer dan de helft van Nederland Gerard Joling als staatshoofd wil, dan moet dat kunnen!"

Quote Lars

Over een andere motie waren we het sneller eens: stemrecht vanaf zestien jaar. Dat leek eigenlijk niemand een goed idee. Ondanks dat jongeren onder de achtien wel steeds meer met de overheid te maken hebben, zijn ze vaak nog niet goed op de hoogte van politiek. Er waren nog wel ideeën voor een 'kinderkamerlid' of 'kinderkamer', die dan verkozen worden door jongeren onder de achtien. Op die manier zouden jongeren dan een iets betere vertegenwoordiging in Den Haag hebben.

Op de avond waren maar liefst drie (!) kandidaten voor het landelijk bestuur aanwezig: kandidaat-voorzitter Wouter van Erkel, kandidaat-penningmeester Remco Vonk en kandidaat-secretaris Organisatie Nienke Vennik. Aan het eind van de avond ontvouwden ze hun plannen voor het komende jaar en vertelden ze ons waarom we toch vooral op hen moeten stemmen.

Categorie: Nieuws