Blogpost

Terugblik: Discussieavond Moties Zomercongres

Op 8 juni namen we alvast een voorschot op het aankomende zomercongres met een discussieavond over de Overijsselse standpunten. We begonnen met een 'kwartiertje van' Jasper Kerkwijk, fractievoorzitter van D66 Enschede. Hij vertelde ons dat een fractievoorzitter er eigenlijk vooral is om de boel bij elkaar te houden, zowel binnen de fractie als binnen de coalitie. Ook blijkt het een lastige klus te zijn om met een coalitie de financiën op orde te brengen en tegelijkertijd te zorgen dat een volgende coalitie niet met de eer gaat strijken.

Hierna gaf Casper een ludieke introductie over hoe moties in elkaar zitten en trapten we af met dé jaarlijks terugkerende discussie op het zomercongres: de positie van het staatshoofd. Het idee van een democratisch gekozen staatshoofd kon onder de aanwezigen op veel steun rekenen, maar over de precieze invulling liepen de meningen verder uiteen. Hoe vinden we de juiste persoon daarvoor? Hoe gaan we hem of haar kiezen? "Dat maakt eigenlijk niet zoveel uit", vond Lars, "Als meer dan de helft van Nederland Gerard Joling als staatshoofd wil, dan moet dat kunnen!"

Quote Lars

Over een andere motie waren we het sneller eens: stemrecht vanaf zestien jaar. Dat leek eigenlijk niemand een goed idee. Ondanks dat jongeren onder de achtien wel steeds meer met de overheid te maken hebben, zijn ze vaak nog niet goed op de hoogte van politiek. Er waren nog wel ideeën voor een 'kinderkamerlid' of 'kinderkamer', die dan verkozen worden door jongeren onder de achtien. Op die manier zouden jongeren dan een iets betere vertegenwoordiging in Den Haag hebben.

Op de avond waren maar liefst drie (!) kandidaten voor het landelijk bestuur aanwezig: kandidaat-voorzitter Wouter van Erkel, kandidaat-penningmeester Remco Vonk en kandidaat-secretaris Organisatie Nienke Vennik. Aan het eind van de avond ontvouwden ze hun plannen voor het komende jaar en vertelden ze ons waarom we toch vooral op hen moeten stemmen.

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter

Nieuws

Nieuwe bestuursleden juni 2016

Tijdens de algemene afdelingsvergadering op 27 juni werden twee bestuursleden verkozen! Lars van den Broek, die het afgelopen halfjaar al actief was in het afdelingsbestuur als secretaris Promotie,...

Lees meer...

vrijdag 27 oktober 20:00
BBBBB Amsterdam - BuitenBubbelBorrel met Bestuur Brongers - Landelijk
zaterdag 28 oktober 10:00
Landelijke debatdag - Landelijk
vrijdag 03 november 19:00
BBBB - BlufBorrel Bestuur Brongers - Landelijk
zaterdag 04 november 10:00
Symposium zelfstandigen op de arbeidsmarkt - Landelijk
vrijdag 10 november 18:00
Introweekend - Landelijk
vrijdag 24 november 17:00
BBBBB Limburg - BuitenBubbelBorrel met Bestuur Brongers - Landelijk
zaterdag 25 november 10:00
Day of the Middle East - Landelijk
zaterdag 02 december 12:00
PI-Dag - Politiek Inhoudelijke Dag - Landelijk

» Bekijk volledige kalender

Vul hieronder je emailadres in om een link te krijgen waarmee je je aan kunt melden voor de nieuwsbrieven van de Jonge Democraten en waarmee je je abonnementen kunt wijzigen.

» Bekijk eerdere nieuwsbrieven

Twitter

Jonge Democraten Online

FacebookTwitter

© 2017 Jonge Democraten